SAMEN OPLEIDEN

Academische Opleidingsschool

Het Karel de Grote College is, samen met een aantal andere middelbare scholen, onderdeel van de Academische Opleidingsschool (AOS) Passie voor Leren. Binnen een opleidingsschool werken middelbare scholen samen met lerarenopleidingen om nieuwe docenten zoveel mogelijk in de praktijk op te leiden.

Dit ‘Samen Opleiden’ geven we vorm met partners zoals de Radboud Docenten Academie (RDA), het Instituut voor Leraar en School Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), het Instituut HAN Masterprogramma’s Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het Instituut Sport en Bewegingsstudies Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (ALO).

Studenten van deze opleidingen doen praktijkervaring op binnen de scholen in dit samenwerkingsverband door middel van stages. Op school worden ze begeleid door een werkplekbegeleider (wpb) en een schoolopleider (so).

In de opleidingsschool wordt veel aandacht besteed aan verschillende vormen van begeleiding en professionalisering van betrokkenen. De grote meerwaarde van samenwerken binnen een opleidingsschool is de gezamenlijke professionalisering en de zeer nauwe samenwerking met de opleidingen, waardoor we, door het profiteren van elkaars kennis en ervaring, elkaar versterken en verrijken.

LEREN

als doorlopend proces

Binnen Passie voor Leren doen we dat vanuit een aantal kernambities. We staan voor congruent opleiden en zien leren als doorlopend proces: van leraar in opleiding tot starter, tot ervaren professional, tot meester. Het uitgangspunt: leerling, student, school en opleidingsinstituut zijn gelijkwaardige partners en er is congruentie in het leren van leerlingen, studenten, leraren en leidinggevenden.

Wij vinden het belangrijk dat wij als opleidingsschool zowel studenten en startende docenten als meer ervaren docenten een betekenisvolle leercontext bieden, om hun handelen in de praktijk te ontwikkelen, te verdiepen met theorie en te verbinden met de ontwikkeling van de eigen professionele identiteit als leraar. Werken vanuit persoonlijke leervragen en leren binnen een sociale context vinden we van groot belang.

Daarom zet het Opleidingsteam van het Karel de Grote zich niet alleen in voor het werkplekleren, maar ook voor het inductietraject van nieuwe docenten en coaching, scholing en professionalisering van het docententeam. Dit alles doen wij binnen de rijke en unieke context van het Vrijeschoolonderwijs.

Het OT van het Karel de Grote College bestaat uit:

José Seuren

Coördinatie Opleidingsteam
en schoolopleider Inductie

Mohamed Fakir

Schoolopleider WPL 3 (HAN)

Alexander Ignatzy

Schoolopleider
WPL 1 (HAN)

Rob Keller

Onderzoekscoördinator

Fay Storm

Schoolopleider L.O.

Mayke Oakes

Schoolopleider WPL 2 (HAN)
en stageplaatsing

Aukje van Hout

Schoolopleider Radboud Docenten Academie (RDA)